Felul în care ne raportăm la sfera de business și în care ne constuim afacerile este în plină schimbare. Este nevoie ca atât startupurile, cât și companiile mari să își adapteze modelul de business și să introducă elemente de sustenabilitate în afacerea lor. Mai mult, este o nevoie din ce în ce mai mare de startupuri verzi, care, prin agilitatea lor și prin potențialul de a inova, pot deschide drumul schimbării, iar momentul să acționăm este acum întrucât, potrivit ONU, mai avem mai puțin de 10 ani pentru a limita daunele ireparabile produse de schimbările climatice. 

 

Cifrele din piață confirmă această nevoie de acțiune din partea comapniilor și a startupurilor: conform unui raport recent Wunderman Thompson, 88% dintre respondenți consideră că sustenabilitatea ar trebui să fie o practică standard de business, iar multe startupuri au oportunitatea să includă elemente „verzi” în activitatea lor, în produsele sau soluțiile pe care le dezvoltă, dar și în lanțul de aprovizionare. Agilitatea și inovarea în zona de climă au devenit, așadar, elemente extrem de importante în zona de business, indiferent de locul în care ne aflăm pe glob.  

 

Care sunt însă oportunitățile existente pe piață pentru businessurile verzi? Care este avantajul lor competitiv și cum arată antreprenoriatul „verde” în România? Vom afla împreună pe parcursul acestui articol, cu o contribuție specială din partea Iuliei Dorobanțu, Co-fondator & CEO Charger.ro, și a lui Adrian Georgescu, Co-Fondator & CEO Biodeck. 

 

Despre Charger.ro și Biodeck 

 

În România, piața soluțiilor verzi este în plină dezvoltare, iar startupurile care fac parte din ecosistem sunt extrem de promițătoare, atât din punct de vedere al modelului de business, cât și din perspectiva elementelor inovatoare pe care le-au introdus prin intermediul soluțiilor dezvoltate. 

 

Charger.ro este prima platformă one-stop-shop care integrează produse, echipamente și soluții ce se bazează pe energie electrică și surse de energie regenerabilă. Platforma încorporează experți, furnizori, soluții complete și produse care se adresează pieței soluțiilor „verzi” și inteligente de încărcare și transport. Platforma agregă soluții de încărcare pentru mașini electrice și plug-in hibrid, dar și soluții smart city și își propune să se extindă și pe piața panourilor fotovoltaice pentru a crea astfel un ecosistem verde. 

 

Co-fondatorii Charger.ro au un background în arhitectură și au văzut la prima mână nevoia clienților de a implementa soluții mai sustenabile și de a se alinia cu standardele „verzi”, însă s-au regăsit pe o piață dezorganizată din punct de vedere al tehnologiei și al furnizorilor, astfel încât ideea a fost cât se poate de clară: era nevoie de un agragator pentru toate aceste soluții prietenoase cu mediul care să le facă mai accesibile publicului larg și de consultanță pentru implementarea lor. 

 

Biodeck este o companie prietenoasă cu mediul, cu un portofoliu variat de pungi biodegradabile și compostabile, farfurii, caserole pahare, tacâmuri, și ambalaje sustenabile cu impact climatic redus care se adresează în principal industriei HoReCa.  

 

Ideea lor despre un viitor sustenabil este reprezentată de ambalajele realizate din plante, biodegradabile și compostabile, care respectă ciclul de viață al naturii, facilitând întoarcerea în pământ a ceea ce provine din pământ. Pentru că își doresc să lase lumea puțin mai bună decât a găsit-o, Biodeck își desfășoară activitatea ținând cont de doua principii: sustenabilitate și economie circulară. 

 

Co-fondatorii Biodeck au experiență în producția plasticului și au văzut ei înșiși cum arată impactul de CO2 al unei fabrici de plastic, iar ambiția lor a fost să își dea seama cum pot transforma acest proces într-unul mai sustenabil. Au luat know-how-ul și echipa și au început să folosească surse regenerabile pentru a crea aceleași produse care în general sunt fabricate din plastic, pentru a le reduce amprenta de carbon. 

 

E mai ușor să atragi talente pentru compania ta dacă ai un business prietenos cu mediul? 

 

Businessurile de acest tip au în momentul de față un avantaj din acest punct de vedere care pe noi ne ajută, deoarece vin către noi oameni interesați și pasionați de această misiune și aduc cu ei multă implicare și curiozitate. Nu vin doar cu abilități tehnice, ci sunt și atrași de misiunea din spate. – Iulia Dorobanțu, Charger.ro 

 

Schimbarea industriei, de la cea a plasticului către un business verde, a fost categoric un factor important pentru echipa noastră. Ne-am dorit să fructificăm acea experiență pe care o acumulaserăm deja într-o zonă mai eco, mai cu impact. Avem foarte mulți aplicanți care vin cu o dorință foarte puternică de a lucra într-o firmă cu componenta aceasta de sustenabilitate, iar noi, ca angajatori, suntem responsabili să menținem acel entuziasm pe toată durata jobului. Indiferent de piedicile de care ne lovim, trebuie să ne păstrăm „inocența” aceea a celui care simte că face un bine.Adrian Georgescu, Biodeck 

 

Furnizori – locali sau internaționali? 

 

La fel de importanți precum membrii echipei sau oamenii care își doresc să lucreze pentru un startup tech sunt furnizorii. La început, cei de la Biodeck nu au avut parte de toate resursele necesare aici, însă pe parcurs au reușit să ajungă la 80% din cifra de afaceri obținut prin producție locală – au producția lor proprie, la fabrica din Buftea. Pentru cealaltă parte de portofoliu și restul de 20% din cifra de afaceri au furnizori din Europa, dar caută să-i concentreze pe toți cât mai aproape posibil, de preferat tot în România.  

 

Produsele și materiile prime din surse locale par să devină tot mai populare. Tendința consumatorilor este să nu se mai uite doar la preț, ci insistă și pe calitate și proximitate – tendință pe care Adrian a identificat-o în România și în Europa. Potrivit unui studiu Ernst & Young, încă din primele luni ale pandemiei, consumatorii de pe tot globul au hotărât să ia decizii mai sustenabile în privința felului în care își petrec timpul și își cheltuie banii odată ce se încheie criza sanitară. Mai mult, sunt dispuși să plătească în plus dacă produsul se potrivește cu principiile lor. În acest caz, companiile trebuie să creeze produse care să reflecte interesele nuanțate ale consumatorilor lor și să se asigure că toate procesele din spatele brandului sunt aliniate cu aceste așteptări. 

 

Posibilități de finanțare pentru startupuri verzi 

 

În ceea ce privește discrepanțele dintre ambițiile eco ale României comparativ cu cele ale Uniunii Europene, Iulia Dorobanțu, care a ținut un pitch alături de echipa Charger.ro în cadrul EU Industry Day la începutul lui 2022, a remarcat că inclusiv la nivel regional, Comisia Europeană se concentrează mai degrabă pe producția de soluții și pare să ezite să treacă la etapa de implementare – acordarea de fonduri și prioritizarea acestor soluții. Există foarte multe idei bune, însă nu toate ajung să fie implementate, iar acolo se poate pierde o bună parte din impactul pe care îl poate avea eco-inovația. 

 

Din perspectiva Iuliei, sustenabilitatea în sine pare să fi devenit o industrie în care începe să se investească, dar eforturile sunt încă destul de timide, având în vedere noutatea pieței, care nu oferă foarte multă siguranță și al cărui impact și randament financiar este destul de greu de măsurat cu exactitate. 

 

Adrian, care este în faza de scalare alături de Biodeck, consideră că există un apetit din partea investitorilor pentru businessuri cu componente ESG (criterii de mediu, responsabilitate socială și de guvernanță), însă oricât de rapidă e creșterea unui business, esențial este să nu se piardă „mentalitatea” de startup, adică agilitatea și potențialul de inovare pentru a putea atrage în continuare investitori. 

 

Colaborarea cu autoritățile locale în vederea obținerii de fonduri europene poate fi de multe ori anevoioasă, de aceea atât Biodeck a apelat la granturi norvegiene, obținând finanțare de peste 2.5 milioane de euro din aceste granturi.  

 

În cazul finanțării prin granturi norvegiene, procedura de aplicare este mai puțin birocratică. Pe parcursul procesului de aplicare, startupurilor li se răspunde la toate întrebările pentru ca acestea să poată construi un dosar de succes. Li se oferă inclusiv consultanță din partea instituției care oferă granturile, există mai multă claritate, iar criteriile de selecție sunt cât se poate de transparente. Un alt element care le face atrăgătoare pentru startupuri este faptul că sunt de asemenea deschise față de startupurile tinere, care nu au neapărat un model de business definitivat sau o predictibilitate în ceea ce privește profitul pe care urmează să-l înregistreze. 

 

Momentul oportun pentru a lansa un startup verde 

 

Am aflat de la Adrian că deși startupurile înființate mai din timp, înainte ca legislațiile locale și europene să introducă din ce în ce mai multe elemente legate de sustenabilitate și de tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic,  vor putea avea avantaje mai mari pe termen lung, asta nu înseamnă că startupurile verzi înființate acum nu vor mai găsi oportunități sau goluri în piață. Deși în momentul de față poate fi uneori dificil să crești un astfel de startup, există o mulțime de granturi, fonduri, investitori, posibilități de finanțare alternative care să te ajute să-ți dezvolți activitatea. 

 

Conform Acordului de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu cel puțin 40% până în 2030 față de nivelurile din 1990. Startupurile verzi trebuie susținute și încurajate, iar companiile deja existente vor trebuie să implementeze modele de business verzi. Însă la fel de importante sunt și educarea publicului și campaniile de awareness. Cel mai important pas pentru startupurile verzi în momentul de față este să acumuleze know-how în domeniul sustenabilității și al eco-inovării pentru a-și putea spori impactul.  

 

Nu în ultimul rând, pe lângă această „autoeducare”, e necesar ca întregul ecosistem verde să susțină campanii și activități de awareness pentru a educa comunitățile-țintă și pentru a-i încuraja pe oameni să acționeze și ei, la nivel individual, într-o direcție mai bună pentru mediu și pentru climă. 

 

Vom continua să răspundem întrebării „Ce poate face fiecare dintre noi pentru a contribui la binele planetei?” prin următoarele intervenții din cadrul Climate Talks. În luna iulie urmează să discutăm despre energia verde și acțiunile pe care companiile le pot întreprinde chiar acum pentru a-și reduce amprenta de carbon. În luna octombrie vom aborda tema mobilității și a soluțiilor verzi pentru transport și călătorie. În luna noiembrie, colectarea și reciclarea vor intra sub lupa Climate Talks, iar pe final de an, în decembrie, vom face un sumar a tot ceea ce s-a discutat în cadrul evenimentelor noastre – o privire 360° asupra ecosistemului verde local. Urmărește calendarul evenimentelor și rezervă-ți loc în agendă! 

 

Climate Talks este o inițiativă Impact Hub Bucharest, ca parte a misiunii sale de sprijinire a proiectelor locale cu impact și conectare a aliaților care facilitează schimbări sistemice la nivel local și regional. Seria de evenimente este powered by Raiffeisen Bank.  

 

Urmărește primul eveniment din seria Climate Talks 2022 –

Antreprenoriat și Inovare!